A table of one’s own

Jeg hører ofte fra andre kvinder, der ligesom jeg gerne vil arbejde med kunst og udfolde sig kreativt på den ene eller anden måde, at de sukker efter plads og et godt sted at arbejde.

unnamed-3

Virginia Woolf satte fingeren på et ømt og stadig aktuelt og vigtigt punkt, da hun i 1929 udgav essayet A Room of One’s Own om kvindelige forfattere. Kvinder skal have penge og et rum for at kunne skabe kunst, sagde hun. Helt rigtigt – og desværre noget mange kreative kvinder stadig mangler. Hvem siger, at børn absolut skal have sit eget værelse? Hvorfor ikke mor? Måske skal vi blive bedre til at skaffe os plads?!

Nu er jeg så heldig at have et stort dejligt værelse, som næsten er helt mit eget. I hverdagen fungerer det som et perfekt arbejdsværelse og værksted – ved særlige lejligheder er det også gæsteværelse, og derfor må jeg afgive noget af pladsen til en sovesofa.

Vi er sikkert mange, som i årenes løb har indrettet vores kreative hjørner på meget lidt plads. Hvor kan jeg ha mit grej i fred? tænker man. Jeg husker et lille trekantet Ikea skrivbord, som i en periode var fittet ind i et hjørne i soveværelset eller en bordplade sat op i en nedlagt skorsten med et par hylder over. Herligt: a room of my own! Men der var ikke plads til de store projekter.

unnamed-4

Den kreative lykke for mig i mit rum nu er

 • at jeg ikke skal rydde op – ting kan ligge fremme og tale til mig, når jeg kommer og går
 • at der er hylder til mine kasser med grej og ting, så jeg hurtigt kan finde, hvad jeg skal bruge
 • at der er bordplads – meget – så jeg kan have flere projekter i gang, og så jeg kan invitere andre ind i mit rum, så vi kan arbejde sammen
 • at der er opslagstavler, så jeg hele tiden kan sætte ting, udklip, fotos og tekst op som måske – måske ikke – vil sige mig noget, – tavler som også kan bruges til miniudstillinger.

I dag har jeg for at fejre mit nuværende superrum malet mit gamle arbejdsbord, som I kan se på billedet. Det er et arvestykke fra min moster Anna, og det har tjent mindst 3 generationer af kreative kvinder i dette og det forrige århundrede. Det kan trækkes ud og ind med flere plader og har runde hjørner, så det er ganske fleksibelt og ret genialt. Det brune træ fik i dag en make-over – light mayo! Så nu er det – og jeg – klar til en ny sæson med projekter og kurser.

Hvis du har lyst til at være med ved bordet, så tjek efterårets spændende program i Jettes Værksted her på bloggen under Courses og meld dig til efter først til mølle princippet på jetteskadhauge@gmail.com eller sms til 52457145

Og hvordan har du det iøvrigt med “a room of one’s own”?

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to A table of one’s own

 1. anne-birgitte mullins says:

  Ja, det er meget skønt at have sit eget værelse! Dine beskrivelser af forskellige private hjørner i løbet af dit liv bragte også minder frem hos mig. Lige nu nyder jeg at sidde her i mit ‘grønne ‘ værelse med udsigt til magnoliatræet, hindbærbuskene og den lidt fjernere skov : planterne gør det let for mig at slappe af her, men også at fordybe mig.

 2. Lyder skønt med alt det grønne! Udsigt er en ekstra bonus ved et godt arbejdsværelse.

 3. hverrow says:

  Kære Jette Hyggeligt at læse om dit kreative bord og personlige fortælling om et vigtigt emne ift at kunne udfolde sin kreativitet. Flot billeder med alle de små ting i, og billedet af Naja :)Hele mit hus er nærmest indtaget af Syltedronningen og det er en konstant opgave at rydde op, organisere, smide ud, og holde orden. Vi har 1 bord i huset til måltider, til kontor arbejde, til Syltedronningen ja til ALT. Men alting har sin begyndelse, og en dag når Syltedronningen har vokset sig stor nok til at kunne bo i noget større, så gør hun det :)KHHelena

  |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s